• Neem contact met ons op tel. 0522-202084
Nieuws
  1. Manitou
  2. Nieuws
  3. Heftruck kopen of leasen? De opties op een rijtje

Heftruck kopen of leasen? De opties op een rijtje

  • 6-11-2020

In deze onzekere tijden is dit voor veel bedrijven een extra lastige vraag: gaan wij onze volgende heftruck kopen of leasen? In dit stuk gidsen wij u langs de verschillende mogelijkheden.

Een heftruck kopen is een nuttige besteding van beschikbaar kapitaal. Ten eerste heeft u de krachtpatser volledig tot uw beschikking en kan er gebruik gemaakt worden van de toegelaten afschrijving op investeringen in machines. Natuurlijk moet het nodige kapitaal wel ruimschoots aanwezig zijn. Verder is het noodzakelijk dat na de koop de heftrucks goed onderhouden worden, vooral gezien de wenselijke hoge restwaarde. Onderhoud kan in eigen huis uitgevoerd worden, maar het is meestal verstandiger en economische aantrekkelijk om een periodiek onderhoudspakket af te nemen.

Als de economische vooruitzichten niet zo geweldig zijn, wilt u misschien helemaal geen kapitaal vastzetten in apparatuur. Voor de korte termijn kan huren dan een optie zijn; voor de lange termijn komt men meestal uit op leasing. Vooral nu zijn de rentes historisch laag en daardoor is deze mogelijkheid populair. Volgens een rapport van de leasevereniging Nederland is er in 2019 voor 7.7 miljard aan leasecontracten afgesloten: een stijging van maar liefst 8,3% ten opzichte van 2018.

Maar welke opties zijn er eigenlijk?

1. Full service lease

Deze vorm kan worden getypeerd als een maximale ontzorging. Het is meer dan een standaard financieringscontract. Voor een vast bedrag per maand neemt uw specialist (bijvoorbeeld Manitou Finance) alle operationele zaken en het economische risico uit handen. Door het geplande onderhoud blijft uw machine in topvorm. Na afloop van het contract levert u de heftruck in. Geen gedoe meer met doorverkopen of inruilen. Tenslotte is de huur aftrekbaar en daardoor het fiscale resultaat van uw bedrijf lager. Minder belasting dus.

In het kort:

•           Inzicht in de operationele kosten; zelfs per draaiuur.

•           Focus op kernactiviteiten

•           Kapitaal niet op de balans; geen economisch risico

2. Netto operational lease

Deze vorm is aantrekkelijk voor groeiende bedrijven. Ze staat vooral bekend als een ‘off balance’ financiering, want de heftruck komt op de balans van Manitou Finance. De financiering wordt niet aangemerkt als geleend vermogen, waardoor het aantrekken van kapitaal voor andere activiteiten makkelijker wordt.

In het kort:

•           Off Balance financiering

•           U behoudt de grip op aanvullende diensten en kosten

•           Koopoptie zonder verplichting om de machine over te nemen.

3. Financiële lease / huurkoop

Met deze financieringsoplossing wordt u eigenaar. Na betaling van de laatste termijn zijn de machines afgelost en kunt u kiezen: de machine blijven gebruiken of verkopen. Dankzij de gespreide betalingen is er nauwelijks sprake van liquiditeitsverlies.

Omdat u eigenaar van de machine wordt, komt deze op de balans te staan. Dit kan fiscale voordelen opleveren. Denk aan een investeringsaftrek, renteaftrek en fiscale afschrijving. Wel dient er bij aanvang van het contract BTW betaald te worden. Manitou Finance biedt de mogelijkheid om deze belasting pas te betalen als de belastingdienst deze verrekend heeft.

In het kort:

•           Economisch eigendom van de machine

•           De machine staat op uw balans

•           Fiscale voordelen door middel van investeringsaftrek, renteaftrek en afschrijving

 

Wilt u meer informatie ontvangen?

Wilt u meer informatie ontvangen?

Neem dan direct contact met ons op via onderstaand formulier!

Manitou Center Nederland

Wethouder Ohmannstraat 12

7951 SB Staphorst

Nederland

Tel: 0522-202084

Map Data
Map data ©2017 Google
Map DataMap data ©2017 Google
Map data ©2017 Google
Map
Satellite
XSluiting Manitou Center

Vanaf 1 oktober 2022 zijn de activiteiten van het Manitou Center overgedragen aan onze dealers:

Voor Drenthe, Friesland, Groningen, Noord Holland:
Smedes B.V.
Solcamastraat 21
9262 ND Sumar
0511-521491

Voor: Gelderland, Overijssel, Flevoland:
Almat B.V.
Stoomdijk 13
7245 PN Laren (Gld)
0573-448080

U kunt deze ervaren heftruckspecialisten bellen voor nieuwe of gebruikte hef- en magazijntrucks, onderdelen en onderhoud.