• Neem contact met ons op tel. 0522-202084
Nieuws
  1. Manitou
  2. Nieuws
  3. HELP! Heeft mijn heftruck een kenteken nodig in 2021?

HELP! Heeft mijn heftruck een kenteken nodig in 2021?

  • 17-12-2020

Op 1 januari 2021 treedt de registratie- en kentekenplaatplicht van (land)bouwvoertuigen in werking. Dit is echter een behoorlijk uitgebreide verzamelnaam, waaronder ook vele MMBS (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid) en mobiele machines vallen. Meerdere klanten van het Manitou Center vragen terecht: moet mijn (nieuwe) heftruck een geregistreerd worden? Hoe zit dat met een meeneemheftruck?

In dit stuk proberen wij een aantal zaken te verduidelijken.

Om welke voertuigen gaat het?

Met ingang van 1 januari 2021 start de registratieplicht voor de volgende voertuigen als ze voor deze datum in Nederland in gebruik zijn genomen:

• land- en bosbouwtrekkers, ongeacht de maximum constructiesnelheid

• motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) met een maximum constructiesnelheid van 6 km/h of hoger

• land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken als de maximumconstructiesnelheid hoger is dan 25 km/h of als ze ontheffingsplichtig zijn.

Indien de registratieplicht van toepassing is, dan moet er in veel gevallen ook een kentekenplaat op. Bijvoorbeeld als er met het voertuig sneller wordt gereden dan 25 km/h.

Echter, er zijn uitzonderingen op de registratieplicht.

Uitzondering 1:

Voor uw hef- of magazijntrucks is de eerste vraag: gaat u ermee de openbare weg op? Simpel gesteld: de openbare weg is een weg die openbaar toegankelijk is voor het verkeer. Als het antwoord NEE luidt, dan is het voertuig uitgezonderd van de registratieplicht.

Uitzondering 2:

Een andere uitzondering is gemaakt voor heftrucks smaller dan 130 cm. Deze mogen, zonder registratie, de weg op. Ze mogen voorzien zijn van een trekinrichting, maar er mag geen aanhangwagen gekoppeld zijn op de openbare weg. Let op: voertuigen dienen wel altijd te voldoen aan de Wegensverkeerswet!

Hoe zit dat met een meeneemheftruck?

Ook meeneemheftrucks vormen een uitzondering: geen kenteken of registratie nodig. Voor meeneemheftrucks geldt al het voeren van een witte kentekenplaat van het voertuig waaraan de heftruck bevestigd is.

Ja, wij rijden met onze heftruck breder dan 1,30 meter op de openbare weg en voldoen aan de voorwaarden voor registratie. Hoe gaat dat verder?

Bestaande voertuigen kunnen in heel 2021 geregistreerd worden,  zonder keuring of schouwing door de RDW. In deze overgangsperiode bestaat de registratie uit het online inschrijven en te naamstellen van het voertuig in het kentekenregister van de RDW. Aan het registreren zijn kosten verbonden. De verantwoordelijkheid voor het tijdig, juist en naar waarheid registreren ligt bij de eigenaar. Tijdig in actie komen loont, want registreren na 2021 betekent automatisch een verplichte schouwing die enkele honderden tot enkele duizenden euro’s kan kosten.

Houdt ook rekening met de verplichte APK keuring vanaf 1 mei 2021, indien van toepassing.

Ons advies is om in ieder geval de web site van het RDW (www.rdw.nl) goed te checken.  Zij hebben op de site een aantal duidelijke fact-sheets gepubliceerd. Of bel het Manitou Center als u vragen heeft over deze registratieplicht voor uw heftrucks.

 

Bronnen: RDW, TLN

Wilt u meer informatie ontvangen?

Wilt u meer informatie ontvangen?

Neem dan direct contact met ons op via onderstaand formulier!

Manitou Center Nederland

Wethouder Ohmannstraat 12

7951 SB Staphorst

Nederland

Tel: 0522-202084

Map Data
Map data ©2017 Google
Map DataMap data ©2017 Google
Map data ©2017 Google
Map
Satellite
XSluiting Manitou Center

Vanaf 1 oktober 2022 zijn de activiteiten van het Manitou Center overgedragen aan onze dealers:

Voor Drenthe, Friesland, Groningen, Noord Holland:
Smedes B.V.
Solcamastraat 21
9262 ND Sumar
0511-521491

Voor: Gelderland, Overijssel, Flevoland:
Almat B.V.
Stoomdijk 13
7245 PN Laren (Gld)
0573-448080

U kunt deze ervaren heftruckspecialisten bellen voor nieuwe of gebruikte hef- en magazijntrucks, onderdelen en onderhoud.