• Neem contact met ons op tel. 0522-202084
Nieuws
 1. Manitou
 2. Nieuws
 3. Heeft u al goede voornemens voor uw materials handling activiteiten?

Goede voornemens voor uw materials handling activiteiten?

 • 22-12-2021

We schrijven dit stukje vlak voor de kerstvakantie. Straks, na enkele overvloedige maaltijden of een met oliebollen overladen eindejaarsviering, grijpen veel mensen de periode aan om goede voornemens te maken.

Soms houden deze voornemens niet stand, omdat het nu eenmaal moeilijk is om gedrag aan te passen. Of omdat de doelen te ambitieus zijn.

Misschien is het realistischer om de voornemens te maken voor de werkvloer. Er zijn altijd wel enkele zaken die beter of efficiënter kunnen. Manitou Center geeft u graag  een paar onderwerpen voor het lijstje:

1. Zijn uw hef- of magazijntrucks nog wel geschikt voor het werk van vandaag?

Het lijkt misschien een voor de hand liggende uitspraak, maar de inzet van de juiste materials handling apparatuur kan een wereld van verschil maken. Intern transport is complex werk en er is nooit een pasklare oplossing voor elk bedrijf. Daarnaast veranderen de omstandigheden voortdurend, bijvoorbeeld door nieuwe producten in het assortiment, een ander productieproces of door een ongebreidelde bedrijfsgroei.

Die voortdurende veranderingen kunnen ertoe leiden dat de hef- of magazijntrucks, die vijf of zeven jaar geleden zijn aangeschaft, niet meer helemaal berekend zijn op hun taak. U koos destijds wellicht voor een paar allrounders, die eigenlijk overal goed mee kunnen. Maar het magazijn is veel krapper geworden en eigenlijk wilt u graag krappere gangpaden om de opslagcapaciteit te verbeteren. Dan zijn er ook heftrucks nodig met een kortere draaicirkel. Of reachtrucks. Ander voorbeeld; door de toegenomen drukte, komen er veel meer laad- en losmomenten. Voorheen voldeed een handpallet prima, maar tegenwoordig klagen uw medewerkers over schouder- en nekproblemen. Tijd voor een elektrische pallettruck? Dan gaat het lossen ook nog eens stukken sneller.

Zo zijn er nog vele redenen om soms een evaluatie te maken. Kunnen enkele machines eenvoudig worden vervangen door veel beter presterende modellen? Misschien kunnen er efficiencyverbeteringen worden gerealiseerd door alleen het toevoegen van handige voorzetapparatuur zoals een sideshifter.

Wij kijken graag samen met u naar het hele magazijnproces, niet alleen naar de heftrucks. Klopt de indeling nog? Moet het orderpicken sneller? Genoeg zaken om onder de loep te nemen.

2. Minder onverwachte kosten door planmatig onderhoud

Onverwachte storingen betekenen onverwachte rekeningen. Vorkheftrucks worden  vaak urenlang ingezet in allerlei zware omgevingen. Net als bij elke machine kunnen onderdelen na verloop van tijd slijten of zelfs tot verdere problemen leiden als de slijtage niet tijdig wordt gesignaleerd. Dagelijkse controles zijn een prima eerste verdedigingslinie tegen storingen, maar een ervaren onderhoudsspecialist zal de onvermijdelijke storingen minimaliseren. Tijdig en planmatig onderhoud verlaagt niet alleen de kosten op lange termijn (denk ook eens aan de hogere restwaarde!), maar geeft u ook meer gemoedsrust en de gelegenheid om zich op andere zaken te focussen.

Manitou Center heeft verschillende contractvormen, zodat u kunt bepalen hoeveel van de regie uit handen wordt gegeven. Naast het onderhoud kunnen we, als VA-keurmeesters, ook zorgen voor de verplichte jaarlijkse keuringen.

3. Verbeter stapsgewijs de veiligheid in het magazijn

Een Risico-Inventarisatie en -evaluatie (de RI&E) is vaak de basis voor een gedegen veiligheidsbeleid. In dit verplichte document beschrijft u welke risico’s in uw bedrijf  voorkomen en hoe u deze risico’s verkleint of voorkomt. De RI&E is ook het uitgangspunt voor het complete arbobeleid.

Net als bij goede voornemens is het handig om verbeteringen in kleine stappen uit te voeren. Maak bijvoorbeeld in uw veiligheidsbeleid ruimte voor een maandelijks verbeterpunt. Of voor elk kwartaal. De periode maakt eigenlijk niet uit, als u maar actie onderneemt. Enkele voorbeelden?

 • Maak het gebruik van veiligheidsschoenen verplicht
 • Rust magazijntrucks uit met een blue-spot of safety-zone veiligheidslichten
 • Installeer bolle spiegels of stoplichten op kruispunten
 • De volgende voorraad werkkleding wordt fluorescerend
 • Hang borden op met gedragsregels
 • Scheidt voetpaden en werkplekken
 • Maak elke eerste maandag van de maand een veiligheidsronde met 1 van uw medewerkers. Luisteren is daarbij het devies.
 • Werk met kleurschema's (vloerlocaties, nooduitgangen, parkeerplaatsen en brandblussers)
 • Installeer een flexibele lamp bij het laadperron om bij te schijnen in de trailer
 • Check jaarlijks alle aanrijbeschermingen

Onze insteek is simpel; maak voortdurend kleine stapjes en uiteindelijk wordt er veel meer verbeterd dan bij één groot, ambitieus doel. Net als bij de goede voornemens om af te vallen…

Manitou Center wenst iedereen veel wijsheid bij het maken van zijn goede voornemens en natuurlijk een productief en gezond 2022!

 

Wilt u meer informatie ontvangen?

Wilt u meer informatie ontvangen?

Neem dan direct contact met ons op via onderstaand formulier!

Manitou Center Nederland

Wethouder Ohmannstraat 12

7951 SB Staphorst

Nederland

Tel: 0522-202084

Map Data
Map data ©2017 Google
Map DataMap data ©2017 Google
Map data ©2017 Google
Map
Satellite
XSluiting Manitou Center

Vanaf 1 oktober 2022 zijn de activiteiten van het Manitou Center overgedragen aan onze dealers:

Voor Drenthe, Friesland, Groningen, Noord Holland:
Smedes B.V.
Solcamastraat 21
9262 ND Sumar
0511-521491

Voor: Gelderland, Overijssel, Flevoland:
Almat B.V.
Stoomdijk 13
7245 PN Laren (Gld)
0573-448080

U kunt deze ervaren heftruckspecialisten bellen voor nieuwe of gebruikte hef- en magazijntrucks, onderdelen en onderhoud.