• Neem contact met ons op tel. 0522-202084
Nieuws
  1. Manitou
  2. Nieuws
  3. De onzichtbare vijand van uw medewerkers en heftrucks

De onzichtbare vijand van medewerkers en heftrucks

  • 13-4-2022

nilfisk-4388.jpg

Natuurlijk weten we dat het schoonhouden van een magazijn heel belangrijk is, maar in alle drukte worden de belangrijkste redenen over het ‘waarom’ wel eens vergeten. De volgende drie criteria zijn volgens ons de belangrijkste:

Efficiëntie

Werknemers worden veel meer afgeleid in een magazijn dat ongeorganiseerd en vuil is. Het kost simpelweg ook meer tijd om opgehoopte rommel op te ruimen. Het principe van de schone werkplek gaat ook op voor het magazijn. In een schonere werkruimte werk je gerichter en prettiger.

Veiligheid en gezondheid

Een veilig magazijn is er een waarbij alles klopt. Heftruckchauffeurs weten waar ze mogen rijden, de gangpaden zijn duidelijk gemarkeerd en zonder obstakels. Voetgangers lopen alleen op de daarvoor bestemde loopzones en kunnen ongehinderd hun werk doen, zonder afleiding door rommel. Een schoon magazijn verkleint immers de kans op ongelukken.

Professionaliteit

Vuile magazijnen geven de verkeerde boodschap af aan medewerkers en eventuele bezoekers. Als u toelaat dat rommel zich overal en nergens ophoopt, dan beginnen uw medewerkers, bewust of onbewust, vroeg of laat ook de kantjes ervan af te lopen. Zorg voor duidelijke schoonmaakplannen, zodat iedereen trots kan zijn op de werkomgeving.

Naast deze pijlers is het ook belangrijk dat de voorschriften van de gezondheids- en veiligheidswetgeving (ARBO) worden nageleefd. Niemand zit te wachten op (onnodige) boetes.

 

Stof: een kleine vijand kan grote problemen veroorzaken

Rondslingerende kartonnen dozen op de werkvloer, modder, olieresten…dat zijn allemaal duidelijke signalen. Maar het grootste gevaar voor medewerker en heftruck is een onzichtbare: stof. In bijna alle magazijnen is er een verhoogde ontwikkeling van stof en vuil. Stof is moeilijk om in de hand te houden. Het komt overal vandaan, verspreidt zich in de lucht en daalt neer op producten, apparatuur en medewerkers ademen het in. Stof kan dus ook de gezondheid van de werknemers in gevaar brengen. Irritaties aan de luchtwegen of zelfs erger behoren tot de ongewenste resultaten van stofophoping.

Waar komt al dit stof nu vandaan? Deze vier stofbronnen moet u in de gaten houden:

1. Kartonnen dozen en pallets

De meeste bedrijven leggen de schuld soms bij hun vorkheftrucks omdat ze denken dat die stof en vuil in hun magazijn verspreiden. Maar kartonnen dozen en pallets zijn hierbij de werkelijke stofbron – snijden, in elkaar zetten, verpakken en transporteren van kartonnen dozen en het verplaatsen van houten pallets zorgt voor meer vuil dan gedacht. Bij deze bronnen komen deeltjes vrij die in de lucht zweven en op de grond vallen. Deze kleine deeltjes klonteren samen tot stofballetjes die een probleem gaan vormen.  

2. Vorkheftrucks

Tijdens het rijden wrijven de wielen van vorkheftruks over de vloer. Deze afslijtende beweging genereert stof, dat vervolgens door de rijdende heftruck de lucht in wordt geblazen. Zodra het stof in de lucht zweeft, zuigt de vorkheftruck het stof opnieuw aan. Dit wordt het ‘cycloon-effect’ genoemd. Dit wilt u graag voorkomen, want opeenhopend stof in een heftruck kan de motoren, de draaiende delen of het elektrisch systeem vervuilen. De prestaties worden minder en mogelijk volgen er zelfs storingen. En reparaties zijn altijd duurder dan een korte schoonmaak.

Er wordt nog een ander probleem voor de heftruck gecreëerd door de ophoping van stof op de vloer. Mogelijk wordt het vloeroppervlak wat ‘glibberig’ en dat kan de remweg nadelig beïnvloeden.   

3. Het laadperron

Telkens wanneer uw personeel de dockdeuren openen of sluiten, kan er stof, vuil en zelfs vocht naar binnen komen. Dit vuil kan zich overal afzetten – op vloeren, producten, machines, werknemers of inpakstations.

Een perfect afdichtende dock shelter en een extreem snelle roldeur doen al een stuk beter, maar toch zal de deur af en toe open moeten gaan. Een regelmatige schoonmaak is het devies.

4. Goederen onderweg

Het wegtransport zorgt niet alleen voor de verplaatsing van goederen, maar ook van vuil en stof. De leverende vrachtwagen kan bijvoorbeeld bedekt zijn met stof. Of een vuile transporteur levert uw producten met een laag stof af bij uw klanten. Check altijd de trailers op een ongewenste transportomgeving en zorg ook altijd voor een schone opslagomgeving.

Manitou Center is uiteraard gespecialiseerd in hef- en magazijntrucks, maar wij leveren ook een complementaire reeks producten om uw materials handling operatie efficiënt, kosteneffectief én schoon te houden. Binnen deze volledige ontzorging kunnen wij dus ook de beste industriële reinigingsapparatuur leveren. Bel ons eens en vraag naar de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie ontvangen?

Wilt u meer informatie ontvangen?

Neem dan direct contact met ons op via onderstaand formulier!

Manitou Center Nederland

Wethouder Ohmannstraat 12

7951 SB Staphorst

Nederland

Tel: 0522-202084

Map Data
Map data ©2017 Google
Map DataMap data ©2017 Google
Map data ©2017 Google
Map
Satellite
XSluiting Manitou Center

Vanaf 1 oktober 2022 zijn de activiteiten van het Manitou Center overgedragen aan onze dealers:

Voor Drenthe, Friesland, Groningen, Noord Holland:
Smedes B.V.
Solcamastraat 21
9262 ND Sumar
0511-521491

Voor: Gelderland, Overijssel, Flevoland:
Almat B.V.
Stoomdijk 13
7245 PN Laren (Gld)
0573-448080

U kunt deze ervaren heftruckspecialisten bellen voor nieuwe of gebruikte hef- en magazijntrucks, onderdelen en onderhoud.